Странице

20. 12. 2014.

DAN POSLE GREJS PERIODA




Ulaskom u unutrašnjost ogromne sive kocke bez ijednog prozora, razbijen je mit da "radnja bez izlog - ne biva". Praznih džepova i stomaka, a da je apsurd još veći - povrh svega najgladniji seznacija, hrlili smo u potocima da se stupanjem na pokretne stepenice, bez ijednog učinjenog koraka, integrišemo u  društvo savremenog sveta.  
Hodnici su blistali šarenilom štandova iza kojih su nagletovani dečaci i devojčice, što osmesima-što mirisima koji su se razlegali sa minijaturnih švedskih astala budili čula i širili nepca. Naime, napokon se neko setio da razvakumira južnoameričku govedinu upakovanu u zlatiborski celofan i da nam otvori nove vidike -  da nije sve u parizeru i "srpskoj domaćoj".  Korak dalje, sa sličnih pultova, odzvanjali su glasovi telala svih mogućih banki, šireći „radosnu vest“ da je došlo vreme kada je svima dostupno da u kuhinju uglave regal frižider, u dnevne i spavaće sobe obese goblen televizor, a vrhunac svega da svaki član porodice napokon može imati samo svoj laptop. 
Nakon ovakvih i sličnih vizuelno-jevandjelskih predstava, cirkus je mogao da počne, a bogme i da se kolica poguraju, jer je domaćin "zaboravio" (gle, čuda) da na vreme naruči one male crvene korpe. Ne, niko tu nije napravio propust...jednostavno, košarice će doći kasnije. Sve u svoje vreme!
Dilemu oko toga kolika je dozvoljena nosivost zapreminskog prostora pomenutih kotrljajućih vagoneta, ubogoj svetini veoma jasno su  razrešili sadržaji napelnica na rukohvatima istih, gde je sasvim koncizno pojašnjeno da će "platiti manje, ako uzme više".
Tada je sve počelo!
Muževi su "priznali" svojim suprugama da im već duže vreme domaće pivo stvara gorušicu i da je ovo prilika da isprobaju stranjska koja su za "nijansu" skuplja. Supruge su osećajući potrebu da uzvrate na ovaj gest iskrenosti svojih muževa, „otvorile dušu“ skidajući sa polica tegle ajvara i kiselih krastavčića, uz obrazloženje da ni vinobran više nije ono što je bio...“pa, pogledaj mi samo nokte“. Sa svih strana, čulo se  molećivo „mama, pliz, pliz, pliz...ja ovo nisam nikad“, dok je u pozadini Luj Armstrong svojim „baršunastim“ glasom pevušio „What a wonderful world“ umirujući moždane talase kupaca, što je na kraju i bio cilj domaćina...neka se guzica pita. I tako do vrha! Na kraju, s obzirom da je dogovor sklopljen još kod kuće o nabavci samo preko potrebnih namirnica i tehničkih uredjaja u potpunosti „ispoštovan“, pristupilo bi se voziću ispred kase. Sve ide kao po loju, a tek plaćanje...pa, to je fant(pl)astično! 

U povratku kućama, a  prolazeći pored onih malih dućana gde smo još do juče imali svoj blanko potpisan ček prihevtan spajalicom na „samo našem“ listu papira sveske A4 formata, neki su se podrugljivo smeškali uz zakletvu „nećete me više derati, mamicu vam lihvarsku“. Drugi su opet bili umereniji dok su značajno konstatovali da će „veliki pojesti male“, a da su pritom prenebegli činjenicu da će i sami uskoro postati „obrok“, s obzirom da srednji odavno ne postoje.
Kako god, sve nam je bilo na dohvat i svega smo bili željni, a da pri tom ništa nismo morali da plaćamo. Pare? Ko jebe pare! Sve što je bilo potrebno je parče plastike i pamćenje četvorocifrenog PIN broja. Pinovanjem smo navlačili u svoje domove sve bez čega do tada nismo mogli da živimo, pritom skupljaći bodove  koje bi zatim kompenzovali za preko potrebnu dormeo posteljinu i tiganje za dinstanje na "suvo". Trčali smo i vozili bicikla, u mestu, po spavaćim sobama, a uveče uglavljeni u memorijske jastuke čatovali sa svojom decom razdvojeni rigips zidovima.   
        
Medjutim, sve što je lepo ima kraj, pa tako nije proteklo mnogo od "grejs perioda" dok nisu sumirani prvi rezultati kompulsivne kupovine izazvane virusom nazvanim "vikend po(s)niženje. "Neophodni" uredjaji bele tehnike su nas veoma brzo zavili u crno, tako da nam je kupovna (ne)moć, pristiglim ratama za sve i svašta praznila police frižidera, a stražnjica prisiljena na neočekivani povratak sa troslojnog finog na  "šmirgla" listić kupone. Garantni rokovi su prošli, tehnika se kvari kao da u kalendar gleda, a mi je pakujemo po podrumima i tavanima čekajući neka bolja vremena kada će i njihov servis doći na red.    
Ipak smo mali i nedorasli, zar ne?
            Kakav lep svet ... je bio.

Нема коментара:

Постави коментар